Hvordan fremstilles whisky

Posted By on June 20, 2011

Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs, der destilleres. Maltwhisky er lavet af byg og har en udpræget røgsmag, da bygmalten røges over tørv inden brygningen.

Whisky er øl, der destilleres. Det er kun 30-40% af destillatet, der bruges til whisky. Det første hældes bort, da det indeholder “fusel” og forskellige andre ubehagelige organiske forbindelser. Det sidste har for lav alkoholprocent til whisky og hældes over enebær og sælges som gin. Whiskyen opbevares på fade “casks” af egetræ.

En whisky skal være på 40% og mindst tre år gammel for at kunne kaldes for whisky. Når den kommer fra fadet er den ofte på 50-60% Cask strength og fortyndes ofte ned til 42%-46%.

Under lagringen trænger væske – herunder alkohol – ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½-2½% årligt betegnet som angel’s share (englenes andel). Udtrykket stammer fra cognac og armagnac-distrikterne.

Farven på whisky kan være justeret med karamel (E150), og whiskyen kan være koldfiltreret. Det vil sige, at den har været kølet ned for at fjerne urenheder. Koldfiltreringen blev indført efter at amerikanerne havde returneret whisky fordi de troede, at der var noget galt med whiskyen, der var uklar ved kølig opbevaring pga fortætning af olierne i whiskyen. En del af de stoffer, der frasorteres, er smagsstoffer (olier). Dvs. at filtreringen fjerner en del af smagen. Derfor er mange begyndt at aftappe whiskyen uden koldfiltrering. For at undgå at whisky bliver uklar (cloudy) aftappes den ved højere alkoholprocent (46+ procent).

About the author

Comments